Förra veckan på Pressklubben.

Det blev en spännande kväll när Malcolm Dixelius, mångårig korrespondent för bl a Sveriges Radio och SVT i Moskva, gästade Föreningen Media på Pressklubben i Stockholm.
Hans nya bok ”Den förryskade svenskens bekännelser” handlar både om Ryssland då, före Sovjetunionens fall, och nu med Putin som president och hans storskaliga krig mot Ukraina.
Här finns också ett kapitel om Gammalsvenskby i Ukraina, där en och annan fortfarande pratar svenska och ett om hockeylegenderna Fetisov, Makarov och Krutov bl.a. Bara för att nämna något ur det digra innehållet i boken.
Frågorna var många under kvällen och intresset på topp. Malcolm vågade sig t o m på ett försök att föreslå en lösning på krisen Ryssland/Ukraina. Det handlar om Krim, så mycket vågar vi i alla fall säga…

Välkommen till Pressklubben och Malcolm Dixelius.

Nu har det snart gått två år sedan Ryssland startade sitt storskaliga krig mot grannlandet Ukraina? Hur kunde det gå så illa? Och varför var det så få som kunde förutse att något sådant kunde hända?
En som kanske kan skingra dimmorna något är journalisten och dokumentärfilmaren Malkolm Dixelius, Sveriges röst i etern under många år som Sveriges Radios och SVT:s korrespondent i Moskva.
Nu kommer han till Föreningen Media och berättar om sin nya bok ”Den förryskade svenskens bekännelser”.
Tisdag den 28 november kl 17.30 är du välkommen till Pressklubben på Vasagatan 50 för att träffa Malkolm, som dessutom är hedersmedlem i Föreningen Media sedan många år.
Som vanligt bjuder vi på något gott att dricka från baren. Och den här gången får du gärna ta med någon icke-medlem också.
Anmäl dig på kontakt@foreningenmedia.se och berätta hur många ni kommer. Vi håller till en trappa ned i Stora Valvet. Och det kommer att finnas chans att både köpa boken och få den signerad av författaren.
Styrelsen

Tips från Föreningen Media.

Uppdatering 2023: 

Där bor journalisterna


Spelar det någon roll för läsaren, lyssnaren och tittaren var journalisten, som skriver och fyller nyhetsmedierna med innehåll, själv bor? Kan skillnader i rapportering förklaras av vad som möter journalisterna på förstukvisten? Institutet för mediestudier presenterar en uppdatering, den fjärde i ordningen, av Där bor journalisterna, den här gången med ännu mer finmaskiga data.

  • Var bor landets journalister?
  • Hur påverkar det nyhetsrapporteringen?
  • Vilka partier är starka där journalister bor?

Det avslöjar vi på vårt nästa seminarium, torsdagen den 5 oktober klockan 09.00. Då presenterar vi en helt ny kartläggning av Där bor journalisterna, den första sedan 2018.

I panelen:

  • Leo Wallentin, ansvarig för kartläggningen.
  • Jenny Wiik, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap och forskare vid Lindholmen Science Park.
  • Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet.
  • Bo Malmberg, professor i kulturgeografi, Stockholms universitet.

Samtalet modereras av Ulrika Beck-Friis, föreståndare på Institutet för mediestudier.

Tid: 5 oktober 2023, kl 09:00-10:00
Plats: Online

Anmälan: Anmäl dig här. Länk kommer till din mejl strax innan seminariet börjar.

Med hjälp av forskning ska Institutet för mediestudier öka kunskapen om hur medier agerar och fungerar. Ytterst handlar det om journalistikens roll i en fun­gerande demokrati: att granska makten och skildra verkligheten. Målet är att, genom att initiera egen forskning eller sprida andras forskning, lägga grunden för en saklig och framåtsyftande diskussion om mediernas funktion i samhället.  Läs mer på www.mediestudier.se.

Föreningsstämma i Föreningen Media.

Årsstämma 2023 Föreningen Media. Pressklubben, Vasagatan i Stockholm
230328 © Foto Patric Lindén / Internetfoto

Den 28 mars hade Föreningen Media årsstämma på Pressklubben i Stockholm. Bl a valdes ny styrelse för verksamhetsåret 2023/2024 och den kom att se ut som följer:

Ordförande Greger Stenström, omval 1 år.
Kassör Per Axel Nordfeldt, omval 1 år.
Karin Andersson, ordinarie ledamot, omval 1 år.
Suzanne Fredriksson, ordinarie ledamot, omval 1 år.
Jan Sterner, ordinarie ledamot, omval 1 år.
Ersättare på 1 år vardera:
Martin Eriksson, omval.
Pierre Eriksson, omval.
Göran Swahn, nyval.
Antalet medlemmar vid årsskiftet var 80, varav 62 ordinarie, 16 stödjande och 2 hedersmedlemmar.
Årsavgiften lämnades oförändrad, likaså avgiften för presskort. Ca 2/3 av medlemmarna har idag presskort.
Föreningens ekonomi är fortsatt god och ambitionen är att kunna växa till ca 100 medlemmar under verksamhetsåret. Möjligheten för medlemmar att via föreningens hemsidan länka till sina egna hemsidor ska göras enklare, samtidigt som föreningens Facebook-sida ska aktiveras för dialog och inlägg.
Föreningen har förutom hemsidan numera också sin egen YouTube kanal. Här hittar du de senaste inslagen:
https://youtu.be/bwVg6yHs3hc om klokt sparande.
https://youtu.be/dNhEo3Dv25k om dina pensioner.

Sista veckan för Norén-utställningen.

Stilla liv är en av dramatikern Lars Noréns mest udda projekt. I ett 90-tal scener – helt utan repliker – skildrade Norén liv, död, tid, minne. Det blev en föreställning på Dramaten 2017.
Fotografen och filmaren Bobo Ericsén (tillika medlem i Föreningen Media) följde Norén under 14 år och dokumenterade hans arbete. Bland annat tillblivelsen av Stilla liv.
Nu har Ericsén varit kurator för en utställning om Stilla liv på Nationalmuseum. Den pågår även denna vecka. Sista dag är 19 februari, sedan går utställningen vidare till Paris.
Missa inte chansen att se detta märkliga. Samtal om utställningen torsdag kväll.
Läs mer på nationalmuseum.se

Klokt sparande med Jan Sterner.

Jan Sterner är en av våra mest erfarna ekonomijournalister, tillika ledamot i Föreningen Medias styrelse. Här ger han dig en rad tips på hur du som egenföretagare kan börja investera i ett eget klokt sparande. Föreningen har nu en egen Youtube kanal och det här är vårt andra inslag under rubriken Föreningen Media Special. Här är länken till videon: youtu.be/bwVg6yHs3hc

Länk till Mina Sidor

På din medlemssida Mina Sidor hos Föreningen Media kan du sköta administrativa ärenden som att ändra adress, betala fakturor med mera. Om du inte kommer in via fliken, kan du istället klicka på den här länken:
Användarnamn är den epostadress du angav vid registreringen av ditt medlemsskap. Om du inte loggat in på Mina Sidor tidigare behöver du ett lösenord, det skapar du via inloggningssidan.
När du kommit in kan du välja mellan olika flikar. Om du exempelvis vill betala en faktura via Swish går du in på fliken Ekonomi. Där ser du obetalda fakturor. I rutan till höger om fakturanumret kan du välja betalningssätt.
Med vänlig hälsning
Styrelsen

Intressant föreläsning på Pressklubben.

Författare Kjell Kind Aleklett föreläser om sin bok Nr 81 Johan Kind. Föreningen Media, Pressklubben, Vasagatan, Stockholm 220830 © Foto Patric Lindén / Internetfoto
I samband med extrastämman den 29 augusti på Pressklubben i Stockholm, kom också Kjell Aleklett, medlem sedan flera år, att hålla en liten föreläsning om sin nya bok ”Nr  81 Johan Kind och kronprins Karl Johan”. En mycket intressant bok om vad man skulle kunna kalla det andra Napoleonkriget.
Eller som Dick Harrison, professor i historia och återkommande skribent i Svenska Dagbladet, beskriver det. ”En bok som fyller ett svart hål i den svenska historieberättelsen”.
Tydliga paralleller finns också till det just nu pågående kriget i Ukraina.
Ni som inte hade möjlighet att vara med och lyssna, kan klicka in här och se en del av innehållet i Kjells presentation.  Nr 81 Johan Kind – Media

Hanne Kjöller gästade Föreningen Media.

Fullt hus på Föreningen Media när Hanne Kjöller kom på besök.
220307 © Foto Patric Lindén / Internetfoto

Kolumnisten, journalisten och författaren Hanne Kjöller besökte oss i måndags på Pressklubben på Vasagatan i Stockholm och berättade om sin nya bok ”Handbok för fifflare”.

Med offentliga uppgifter från statliga utredningar, remissvar och rapporter visar hon hur fusket i välfärden går till och hur liten risk det är att ertappas.

Tanken är naturligtvis i första hand att få upp ögonen på våra politiker i regering och riksdag och få dem att agera. Men också vi vanliga medborgare borde reagera när man hör vilka astronomiska summor det handlar om som försvinner varje år i felaktiga utbetalningar.

Engagemanget var också stort hos våra medlemmar och frågorna och förslagen om vad man skulle kunna göra för att få ordning på detta var många. En riktigt bra kväll på Föreningen Media, med andra ord. Och ett stort tack till Hanne.

Författaren med sin kompis Asta, 1 år.
220307 © Foto Patric Lindén / Internetfoto